Gay’s the Word

Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.33.52.png
Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.34.03.png
Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.34.09.png
Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.34.16.png
Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.34.24.png
Skärmavbild 2021-01-11 kl. 21.34.46.png

Utanför Gay’s the Word hänger inga regnbågsflaggor. Här är det istället den mer aktivistiska rosa triangeln som hänger ovanför dörren. Detta skvallrar om bokhandelns långa historia, grundad redan 1979 av den socialistiska lgbt-gruppen Ice Breakers. Erica, som arbetar i bokhandeln idag berättade för mig om deras historia.

Gay’s the Word grundades i en aktivistisk tid när hbtq-rättigheter var svaga, eller nästintill obefintliga i Storbritannien. Det fanns nästan ingen utgivning av brittisk hbtq-litteratur så en stor del av böckerna som såldes importerades från USA. Eftersom den brittiska censuren gjorde det möjligt att beslagta hbtq-litteratur under ”Obscene Publications Act” förlorade bokhandeln många böcker. Aktivisterna bakom bokhandeln riskerade också stora böter under 1980-talet.

Bokhandeln var en viktigt mötesplats för den brittiska queeraktivismen och kan ses exempelvis i filmen Pride (2014). Filmen handlar om hur hbtq-personer i London stöttade strejken i de brittiska gruvorna och flera av deras möten tog plats just i den här bokhandeln.

Det kan vara svårt idag att förstå betydelsen av en hbtq-bokhandel som mötesplats. Men Erica berättar om sin skoltid och ”Section 28”. En lag som förbjöd skolan ”to promote homosexuality” eller ”promote the teaching […] of the acceptability of homosexuality as a pretended family relationship”. En lag som osynliggjorde homosexualitet i brittiska skolor fram till 2003. En lag som gjorde mötesplatser som Gay’s the Word till livsnödvändiga frirum.

Butiken är trots dess rika historia ganska liten till ytan, men i bokhyllorna trängs tusentals böcker. Nyutgivet och second hand, lesbiskt, bögigt, trans, icke-binärt, historia, biografier, erotik, poesi… Det är lätt att känna sig överväldigad över att utbudet är så stort. Samtidigt speglar detta ett skifte i hela västvärlden – hbtq-kultur tillhör inte längre marginalerna så som den gjorde fram till bara några år sedan. Erica berättar att de nu har möjligheten att välja vilka böcker de vill sälja – tidigare tog de in alla böcker som på något vis knöt an till hbtq-liv och -erfarenheter.

Erica avslutar med att tipsa om två böcker: Niviaq Korneliussen HOMO Sapienne och Sjóns Máni Steinn – Pojken som inte fanns. Queer nordisk litteratur alltså!

Som ni förstår är det här ju min dröm – Att starta en queer bokhandel i Stockholm.

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

Kunzelmann & Kunzelmann

Nästa
Nästa

Vad är Bögbibblan?