Queera tider

 
QUEERATIDER
 

Edward Summanen har skrivit en enastående välskriven, engagerande och bred skildring av den queera historien. En gärning för hela rörelsen och en utmärkt introduktion för den som känner att heteronormen skaver. Det här är årets måste-bok för alla skolor att köpa in!

Queera tider – hbtqi då och nu
⊳ Edward Summanen
⊳ Rabén & Sjögren
⊳ 2021

Precis som för mig innebar studierna i genusvetenskap en introduktion till en ny väld av tankar och begrepp för Edward Summanen. Och precis som för mig så växte och förändrades jag mycket parallellt med studierna, som också blev en väg in i aktivism och gemenskaper jag bara kunnat drömma om. En del av mig älskar Summanens bok Queera tider – hbtqi då och nu för just detta: Att jag känner igen mig. En annan del av mig älskar boken för att den påminner mig om sådant jag glömt, lyfter queera hjältar som inte fått tillräckligt med uppmärksamhet ännu och framför allt lär mig om sådant jag inte redan kände till. Men allra mest älskar jag boken för att det är en sådan där klockren bok för att introducera unga queers till den queera rörelsen, en sådan bok jag själv hade slukat som tonåring. Queera tider är helt enkelt en bok för queers i alla åldrar.

Summanen vägleder oss genom den queera historien och jag förbluffas över vilken enorm bredd som får plats i boken. Summanen låter oss möta queerhet från det antika Grekland, hos den kinesiska Handynastin, genom de fornnordiska vikingarnas språk, medeltida nunnor och det svenska kungahuset till 1900-talets växande synlighet och explosiva queera aktivism. Men Summanen faller inte i den linjära historieskrivningens fälla – omsorgsfullt presenteras vi för motstånd från heterosamhället och motsättningar inom queerrörelsen, och med stor fingertoppskänsla kopplar Summanen historiska företeelser till vad vi kan lära oss av dem idag. Och Summanens queera historieskrivning är häpnadsväckande rik: Intersex, asylfrågor, flaggor, föreningar, aktioner, konst, film, litteratur, representation, aktivism, juridik och förebilder…

En av bokens många styrkor är att Summanen utgår från konkreta händelser och berättelser för att introducera större historiska skeenden och företeelser. På så vis förstår vi som läsare bättre vad exempelvis händelser och nya begrepp och ord har betytt för queers i historien. Det finaste av allt är att Summanen inte lämnar läsaren handfallen med de svåra och sorgliga episoder som den queera historien ofta utgörs av, istället ger Summanen förslag och inspiration för vad en kan göra här och nu, för sig och för andra.

Jag ler för mig själv åt de delar av texten som avslöjar att jag uppenbarligen är äldre än målgruppen, som när Summanen förklarar vad en fast telefon är. Men det är just det som är så viktigt: Att bjuda in unga queers till sin queera historia, att vara säker på att alla kan hänga med. En återkommande kritik av queera texter är att de är så svåra att förstå, därför är Summanens insats ännu större. Han skildrar den queera historien med ett språk som gör det så lätt att förstå mycket komplexa företeelser, utan att förenkla eller förminska.

Även om Summanen talar till individen och berättar om queera förebilder från historien så är Queera tider en berättelse om det queera kollektivet. Om grupper och rörelser och krafter från många olika håll som tillsammans har bidragit till politisk och social förändring. Jag tror att det är viktigare än någonsin att kollektiva framgångar inte försvinner ur historieskrivningen.

När jag läser Queera tider känns den så självklar, som att det är självklart att den skulle vara skriven, som att ingenting skulle kunna ifrågasätta dess existens, men så påminner jag mig själv om att det i själva verket finns så mycket som talar mot Queera tider. Jag är så glad över att Edward Summanen har skrivit den här boken, och att han har skrivit den så bra. Jag föreställer mig, och hoppas, att dagens unga queers kommer att referera till Queera tider på samma sätt som min generation kan referera till Kropp & Knopp eller Bullen

Förra året skrev jag att det borde vara ett lagbrott att inte ha minst en uppsättning av Anna Ahlunds Våga längta-böcker på varje grundskola. Queera tider är årets måste-bok för alla skolor och sammanhang där unga hänger! Köp den nu!

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

Sápmi Pride

Nästa
Nästa

Vad är queer?