Samlade verk

Skärmavbild 2020-12-20 kl. 23.14.24.png

Samlade verk
⊳ Lydia Sandgren
⊳ Albert Bonniers Förlag
⊳ 2020

Det är lika bra att säga det på en gång: Det här är inte en queer bok. Det här är inte en bok som platsar på Bögbibblans hyllor. Det är inte heller en särskilt nyskapande och spännande bok. Samlade verk är en oerhört välskriven roman med skärpa, underfundighet och otaliga välformulerade iakttagelser av Livet™️.

Varför då skriva om den i Bögbibblan? Dels i brist på queerhet bland årets nominerade verk till Augustpriset och dels för att den symboliserar något intressant: Vänskap så stark att den flimrar över i något annat – djupt, tryggt, varmt och så starkt att det blir skrämmande. Om vänskapens ojämlikhet när den riskerar att övergå i något annat, inte kärlek men ändå kärlek. Och om den outtalade queerheten.

Queera läckage är ett begrepp som bland annat Tiina Rosenberg presenterar i Queerfeministisk Agenda (2002). Begreppet betecknar de dolda queera berättelserna i kulturella representationer, exempelvis Frodo och Sams relation i Sagan om Ringen.

Samlade verk är en kolossalt heterosexuell roman som på samma gång lyckas med konststycket ett skildra ögonblick, outtalade sinnesrörelser, strössla med tysta ledtrådar till en parallell berättelse. I tystnaden mellan huvudpersonens eskapader inom det heterosexuella territoriet finns en berättelse om homosexualitet. På ett sätt antitesen till queer baiting, på ett sätt något än värre: 700 sidor som så omsorgsfullt rundar en eventuell homosexuell kärleksberättelse.

Sandgren har skrivit en bra, om än inte särskilt nyskapande, roman. Framför allt för läsningen av Samlade verk fram frågan: Varför är det så lätt att skriva ut det queera ur berättelsen?

För den som vill fördjupa läsningen rekommenderas Kristoffer Folkhammars text om Samlade verk i Aftonbladet från den 11 juli i år.

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

Längta hem, längta bort

Nästa
Nästa

Offret