Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid

På Hallwylska museet pågår utställningen ”Bögar. Mötesplatser i en förbjuden tid” fram till 31 mars 2022.

I utställningen möter vi bland annat Pontus Wikner, en av huvudpersonerna i Ett lyckligare år av Jonas Gardell liksom en mängd andra livsöden, såsom Frans Albert Pettersson och Lars Konrad Johansson som dömdes till fängelse 1897 för sitt förhållande med varandra. Deras liv skildras i Kalle Holmqvists bok Frans och Lars – kärlek och klasskamp på 1890-talet.

Men det är framför allt bögars platser som står i centrum för utställningen – vilka pissoarer, badhus, broar och landmärken i Stockholm har bögar möts på? Vilka bögar möttes var? Vad var villkoren för dessa mötesplatser? Utställningen är bitvis rik på material, särskilt intressant är Stockholmskartan och pissoaren med autentiskt bögklotter, bevarat av den tidigare medarbetaren på Hallwylska Bengt Claudelin, är en särskild skatt.

Det märks samtidigt att man inte funnit så mycket material som man kanske hoppats på, varför utställningen fyllts på med lite väl generösa utvikningar om Rolf de Maré och de homosexuella männen inom film, teater och revy i början av 1900-talet. Här tappar utställningen lite av sitt fokus på just mötesplatserna i fascinationen för kända bögar i kulturlivet. Det är synd för utställningen känns otroligt kompakt och hade tjänat på mer luft och mindre spretighet.

För den som vill läsa mer rekommenderas Sympatiens hemlighetsfulla makt. Stockholms homosexuella 1860-1960 (red. Fredrik Silverstople och Göran Söderström) – en 720 sidor lång redogörelse för Stockholms bög- och flatliv under samma period (och mer därtill) som utställningen skildrar.

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

Stolthet och kärlek

Nästa
Nästa

Månadens tävling: Hemlig kärlek