On Being Different

 
Onbeingdifferent
 

On Being Different. What It Means to Be a Homosexual.
⊳ Merle Miller
⊳ 1971

Alltför ofta framställs historiska händelser som fullkomligt uppenbara och självklara, som att rätt person sade eller gjorde rätt sak vid rätt tidpunkt och allt förändrades som i ett trollslag. I svensk/västerländsk samtida böghistoria har vi avkriminaliseringen i Sverige 1944, Stonewall 1968, ockupationen av Socialstyrelsen 1979, avskaffandet av sjukdomsstämpeln i Sverige samma år, AIDS-krisen, Europride i Stockhom 1998, stoppet av tvångssterilseringar av transpersoner 2013, osv. Det är bekvämt med tydliga nedslag, och måhända nödvändigt för den gemensamma historieskrivningen, men tydligheten döljer lätt nyanserna av mänsklighet där bakom. Där fyller den här utgåvan av Merle Millers On Being Different (2012, org. 1971) ett viktigt tomrum. Här finns det plats för verkliga känslor - humor, sorg och framför allt ilska!

1971 skrev Miller en artikel i New York Times med titeln ”What It Means to Be a Homosexual”. När artikeln publicerades ansågs homosexualitet fortfarande vara en sjukdom, ordet ”gay” kunde knappt användas i de stora medierna och bögar och flator förlorade sina jobb när de kom ut. Det är svårt att föreställa sig vilket oerhört förtryck queers i USA levde under. När jag läser Millers essäer (två stycken) slår det mig vilka feta ursäkter så många institutioner - myndigheter, politiska organisationer, mediehus, tidningar, fackförbund, militär, sjukvård, universitet, ja alla institutioner som någonsin har haft makt - är skyldiga den homosexuella befolkningen. Åratal av tystnad, våld, hat, nonchalans, ignorans, idioti.

Frågan är: Kan vi förlåta det heterosexuella samhället för de hundratusentals, miljontals, förstörda liv det har på sitt samvete?

I centrum står vikten av att komma ut. Miller pratar om den internaliserade homofobin (den som får dig att hata dig själv så mycket), om hemligheten som blir så stor att den blir till din identitet, om att tänka att du hellre skulle vara straight trots att du inte vore du. Men också om vad meningen med att komma ut är: I narrativet vi lärt oss handlar det om att bli fri - fri från hemligheten genom att vara öppen. Men det är kanske inte sant? Friheten är skenbar i och med att vi måste komma ut om och om igen. Däremot blir vi mer nakna och sårbara, på sätt och vis blir världen farligare. Samtidigt är det detta vi måste göra, så högt som möjligt, om inte annat för varandras skull. Om det är något som Millers texter visar så är det att vi har tusentals queers att tacka för att vi kan leva under rimliga livsförutsättningar idag, och för att inte förlora det som vunnits måste vi fortsätta att komma ut om och om igen. För vi vet ju att de homosexuella (eller queersen) är de mest revolutionära och den värdefullaste av alla de utrotningshotade arterna!

Varför är det så viktigt att läsa den här texten då? Dan Savage sammanfattar det hela glasklart i förordet:

”But you can’t know how far you’ve come if you don’t know where you started. Gay men and lesbians don’t bring up the next generation of gays and lesbians; our history isn’t passed from parent to child. That’s why it’s critically important for gay men and lesbians, for bisexual and transgender people, to read this book.”

Makz Bjuggfält

Föregående
Föregående

The House of Impossible Beauties

Nästa
Nästa

Kiss of the Fur Queen